Ratos hållbarhetsarbete utgår från FN:s globala mål för hållbar utveckling i Agenda 2030.
I syfte att identifiera vilka hållbarhetsområden som Ratos ska fokusera och rapportera på används dubbel väsentlighetsanalys och intressentdialog.
Ratos använder metoden dubbel väsentlighet som innebär att olika hållbarhetsaspekter utvärderas utifrån två perspektiv; Ratos påverkan på omvärlden och omvärldens påverkan på Ratos.
Ratos dubbla väsentlighetsanalys omfattar:
- Kartläggning och analys av relevanta hållbarhetsfrågor för Ratos och dess portföljbolag.
- Kartläggning av typiska risker och omvärldsfaktorer, såsom relevanta regleringar.
- Dialog med nyckelintressenter.
Baserat på de frågor som identifierats som mest materiella, definieras Ratos mest väsentliga hållbarhetsfrågor. För var och en av dessa frågor tar Ratos fram mål och handlingsplaner för att genomföra och utveckla hållbarhetsarbetet och stärka sitt långsiktiga värdeskapande.
Policyramverk och riskhantering
Ratos arbetar strukturerat med att hantera och möta relevanta risker. Ett viktigt verktyg är Ratos policyramverk. Policyramverket är baserat på FN Global Compacts tio principer för hållbart företagande. Ratos syn på hållbarhet utgår från FN:s mål för hållbar utveckling och FN:s principer för hållbara investeringar som utgår från det numera etablerade begreppet ESG. Vår aktuella policys återfinns längre ner på denna sida.
Väsentliga hållbarhetsfrågor
I Ratos dubbla väsentlighetsanalys, som genomgått en årlig översyn under hösten 2023, identifieras följande hållbarhetsfrågor som mest väsentliga för koncernen. Varje bolag ansvarar för att identifiera eventuella ytterligare hållbarhetsområden som är relevanta för sin verksamhet.
ENVIRONMENT
- Byggnader
- Klimatförändringar och energi
- Ekosystem
- Vatten
SOCIAL
- Migrantarbetare
- Arbetsmiljö och säkerhet
- Produkter och tjänsters kvalitet och säkerhet
- Arbetsförhållanden
- Kompetensförsörjning
GOVERNANCE
- Efterlevnad av (nya) lagar och policyer
- Korruption och mutor
- Datasäkerhet och integritet